Tipus de ioga

Parlar de ioga és parlar d’unir el cos i la ment. És una pràctica amb més de 5 mil anys que ha vingut evolucionant través del temps per adaptar-se a les necessitats de la gent, actualment pot ser practicat per qualsevol i són milions les persones a tot el món que gaudeixen de les seves bondats.

Avui més que mai, enmig d’aquesta societat que viu precipitada i en un estat de tensió continu, hem d’aprofitar els beneficis del ioga i de les seves aportacions al benestar integral: físic, mental i espiritual.

Hi ha moltes variants que pots practicar, però la veritat és no hi ha un tipus de ioga millor que un altre, sinó que cada un s’adapta millor a els teus objectius i la teva forma de ser, tots ells tenen arrels comunes però amb característiques úniques.

Quin tipus de ioga és l'ideal per tu?

Moltes persones pensen que hi ha un sol tipus de ioga, però estan equivocats, hi ha més de 30 variants diferents. Aquesta pràctica és molt popular i va des de sessions molt intenses a més relaxades i totes són molt efectives.

Tots aquests tipus de ioga tenen un element en comú: proporcionar bona salut i que et desenvolupis espiritualment. Et convido a conèixer les característiques dels principals:

Ioga terapèutic: millora la salut mental i física

Des de fa molts anys, el ioga ha generat interès com una modalitat terapèutica, ja que ha sorgit molta evidència científica que demostra la seva eficàcia. És una pràctica que utilitza exercicis de ioga, respiració i meditació per millorar la salut mental i física de les persones.

La teràpia del ioga s’utilitza per combatre problemes de salut física com malalties de cor, hipertensió, dolors d’esquena i cap, efectes secundaris de la quimioteràpia i malalties en general. També actua en tractaments per a patiments psicològics com ansietat, depressió, addiccions i estrès post traumàtic.

El ioga terapèutic el poden practicar persones de totes les edats, amb diferents tipus de fisonomia o nivells de condició física perquè cada postura s’adequa a les particularitats de cada estudiant.

Bikram Ioga: alliberar toxines del cos

El propòsit del Bikram Ioga és crear un fort i poderós enllaç entre el cos i la ment. Amb aquest tipus de ioga comences acceptar teu esperit humà i un dels seus efectes més immediats és que s’alliberen les toxines del cos.

Pot ser practicat per qualsevol persona i no és necessària una condició física específica, ni tampoc coneixements previs.

Generalment, aquestes sessions de ioga duren 90 minuts i s’han de fer en una sala amb certes característiques particulars, com ara: que tingui 40 per cent d’humitat i 40 centígrads de temperatura constant. Tot això per aconseguir l’enfortiment dels ossos, músculs i lligaments d’una manera ràpida.

Les persones que practiquen el Bikram Ioga manifesten que entre els beneficis que han obtingut estan l’expansió de la capacitat pulmonar, millora l’equilibri, augment de la flexibilitat, correcció de les males postures, enfortiment i tonificació dels músculs, reforçament del sistema cardiovascular, entre altres grans avantatges; gràcies a l’execució de 26 asanes per sessió.

Kundalini ioga o "ioga suprem"

El Kundalini ioga o “ioga suprem”, com també és conegut dins la religió hinduista, és un dels tipus més importants dins de les diverses filosofies que existeixen en aquesta pràctica. Kundalini Shakti és l’energia vital i fonamental que enforteix tots els nivells de l’ésser.

El Kundalini ioga apunta l’augment de la saviesa, entreteixeix una relació feliç i una estreta comunicació entre el coneixement del cos i la consciència mental. Té els elements familiars d’asanes, meditació i cant.

Per alliberar l’energia i elevar el potencial de cada individu, els mestres de ioga formats en aquest estil, vesteixen de blanc i usen un gong a les classes.

Aquest tipus de ioga desperta l’energia kundalini que es recolza en la base de la columna vertebral, a través d’un conjunt de postures físiques, moviments, meditació, respiració, mantres i relaxació. Entre els seus beneficis estan l’activació de sistema glandular, augment de la capacitat pulmonar i purificació de la sang.

Hatha ioga: recomanat per a principiants

El Hatha Ioga és un dels tipus de ioga més populars i es recomana per a principiants. La seva pràctica propicia l’harmonia perfecta entre la força i l’equilibri del cos, és una increïble eina per a la autotransformació de l’ésser humà ja que proporciona un balanç entre matèria i esperit.

El Hatha Ioga demanda d’una gran dedicació i comença amb una tècnica de purificació per estimular la força vital. Aquest sanejament del cos s’aconsegueix amb la pràctica dels shatkarmas, que són sis:

  • Neteja nasal (Neti),
  • Depuració de l’tracte digestiu (Dhauti),
  • Massatges abdominals (Nauli),
  • Neteja de còlon (Basti),
  • Purificació i revitalització dels lòbuls frontals (Kapalbhati),
  • Enfocament de la mirada en un objecte fix (Trataka).

Després d’aquesta etapa de purificació, es procedeix a les pràctiques dels asanes o postures, que són nombroses i busquen obtenir salut, força i equilibri.

Ioga Nidra: somni profund del ioga

El Ioga Nidra té resultats molt positius per a la vida de l’ésser humà, representa el somni profund del ioga i permet obtenir una bona qualitat de la son. Mentre es realitza s’arriba a una relaxació total.

Dissol les tres principals tensions del cos: la tensió mental o psicològica, la tensió muscular i tensió física i emocional.

 

Beneficis del ioga per a la vida

La vida és un llarg camí ple d’esdeveniments positius i negatius que conviden a l’evolució constant. Aprenem de les nostres accions i de les d’altres i el ioga no ens assenyala el camí correcte, però sí que ens ensenya a caminar amb menys càrregues, més conscients, més lliures, més feliços.

Els beneficis del ioga per a la vida són molts, és una de les millors formes de tonificar els músculs, sens dubte millorar la flexibilitat i l’equilibri. A més de treballar en la teva concentració. Si estàs interessat en la pràctica del ioga terapèutic, la pots iniciar amb nosaltres.

T’ofereixo sessions presencials, individuals o en grup; i atenció online amb classes gravades o virtuals en directe. Contacta’ns! Treballarem junts el benestar de el cos…