Què és el ioga terapèutic?

El ioga terapèutic és una forma de practicar ioga tenint en compte la singularitat de cada cos i enfocant-nos a recuperar i equilibrar la salut en tots els nivells: físic, mental i energètic.

Tot això, ho fem seguint el principi fonamental del ioga: unir el cos i la ment.

És a dir, és una pràctica adaptada a les necessitats i condicions físiques del participant, per tant, està recomanada per a totes les edats i graus de flexibilitat.

Els beneficis d’aquesta pràctica són molt poderosos, encara que el ioga terapèutic és reconegut per la seva capacitat per tractar malalties lleus com dolors d’esquena o males postures, també és important saber que, al costat de l’atenció clínica adequada, és capaç d’alleujar el dolor i el sofriment que ocasionen patologies com els mals d’esquena, encarcarament, insomni i estrès, entre d’altres.

Com són les nostres classes de ioga terapèutic?

Les sessions de ioga terapèutic inclouen relaxacions profundes, treball abdominal, treball d’articulacions amb la tècnica de rotació articular conscient principalment de la cintura pelviana i escapular, i un treball profund i progressiu de sensibilització corporal i de consciència respiratòria.

Tot això, com hem dit, tenint en compte les capacitats i condicions de l’alumne.

Ioga terapèutic, exercicis amb postures anatòmicament correctes

La definició de les tècniques a treballar varia d'alumne en alumne: els seus nivells d'energia, la seva condició anatòmica, preferències personals i objectius o metes a complir són importants. Durant la sessió, podem incloure asanes de diferents vessants dei ioga: Hatha ioga, ioga Iyengar, Yin Ioga, i altres tècniques corporals com Feldenkrais o Somàtica de Thomas Hanna, totes enfocades amb objectius terapèutics. Quan la situació ens ho permet, ens servim de suports per la realització de cada postura i la seva correcta alineació: cinturons, mantes, cadires, cordes, blocs de fusta i altres. A través de les asanes avancem cap al moviment conscient, adoptant i aprofundint aquelles que d'acord a l'experiència personal ens permeten reconèixer i tractar les nostres dolències a nivell estructural i de la forma més convenient.

Classes de ioga personalitzades

A les sessions individuals, et dissenyo una taula d’exercicis específica per la dolència concreta que vulguis treballar: mal d’esquena, d’articulacions, problemes estomacals, insomni… Treballem des del cos i tenim en compte factors psicosomàtics. En aquestes sessions podem observar si hi ha alguna posició o costum en el teu dia a dia que et fa sentir malament. El mínim de sessions individuals son dues. En la primera sessió m’exposes la dolència i recullo informació per veure el tipus de treball que podem fer. A la segona sessió t’entrego una taula d’exercicis de ioga terapèutic pensats per resoldre aquella dolència i t’explico com fer-la. A partir d’aquí podem fer tantes sessions com vulguis.

Connexió cos-ment: respiració i relaxació com a eixos fonamentals

La respiració i la relaxació profundes ens serveixen com a mecanismes per alleujar l'estrès, l'ansietat, les pors i la depressió. En conjunt amb l'exercici corporal, aquests pilars del ioga terapèutic són capaços de promoure la calma i la concentració per donar pas a l'autoconsciència i fins i tot incidir en el procés de restauració de la nostra autoestima, dels nostres pensaments i del nostre organisme (sistema nerviós neurovegetatiu ). És a dir, transformem el nostre cos i la nostra ment.

Beneficis del ioga terapèutic

Els beneficis del ioga terapèutic són molt amplis. T’explico de forma detallada alguns dels més rellevants a continuació:

 • Major capacitat pulmonar i oxigenació de l’organisme.
 • Es redueixen els mals de cap provocats per les males postures.
 • Permet des-contracturar i enfortir els músculs, a més de protegir les articulacions.
 • La pràctica de ioga és capaç d’augmentar la densitat òssia en els adults.
 • Afavoreix les postures correctes i aporta més flexibilitat corporal.
 • Equilibra la tensió arterial.
 • T’aporta una sensació de plenitud, equilibri i tranquil·litat.
 • Redueix i, a llarg termini, elimina l’estrès.
 • Beneficia el descans profund i revitalitzant.
 • Afavoreix l’agilitat mental, la concentració i la memòria.
 • El tractament Ioga-fibromiàlgia és reconegut per la seva eficàcia.

Sessions de ioga terapèutic a Girona

Per començar amb les teves classes de ioga terapèutic no necessites un cos flexible o una preparació física prèvia. L’important és que tinguis la determinació i la perseverança necessàries per mantenir-te ferm en la ruta cap a l’autoconsciència i la sanació.

Em permets acompanyar-te en el teu viatge? A Girona pots comptar amb el centre de teràpies naturals El Brot de Breda i igualment pots apuntar-te a les sessions en línia perquè assisteixis des d’on i quan vulguis.